Wiebes past leaseplan aan

Dinsdag 4 november 2014, er komen vier tarieven in het nieuwe plan van Wiebes ANP.

Staatssecretaris Wiebes heeft een nieuw plan voor de fiscale bijtelling voor auto's van de zaak. Er komen vier tarieven en het plan wordt grotendeels betaald door het rijden in zeer vervuilende auto's iets duurder te maken. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer.

Wiebes liet vanmorgen al weten bereid te zijn een belangrijk deel van de alternatieven van de autobranche en de milieuorganisaties over te nemen.

De Vereniging Auto Van De Zaak en de BVLR zijn trouwens van mening dat er een eerlijkere en meer evenredige methode is om de bijtelling te regelen, daarom de onderstaande open brief aan de Kamerleden.

Het plan komt er op neer dat bezitters van volledig elektrische auto's het meest voordelig uit zijn. Zij betalen 4 procent bijtelling. Voor alle hybride auto's, (half elektrisch, half benzine) wordt de bijtelling 15 procent.

Rijden op benzine en diesel wordt minder aantrekkelijk met een tarief van 21 procent. De vervuilende auto's met een zware motor vallen in een nog hoger tarief, van 25 procent.

Het voorstel geldt alleen voor auto's die in 2016 worden aangeschaft. "Bestaande leasecontracten worden ontzien: niemand wordt tijdens zijn leaseperiode met nieuwe bijtellingspercentages geconfronteerd", schrijft Wiebes in de brief.

 

Kritiek

Dit is inmiddels het derde plan van staatssecretaris Wiebes voor de bijtelling. Het eerste plan oogstte veel kritiek van zijn eigen VVD, vanwege te hoge lasten voor de leaserijder. Het daaropvolgende voorstel is nu dus vervangen door het plan van de autobranche en de milieuorganisaties.

De Tweede Kamer kan de plannen nu volgende week bespreken.

De VVD en PvdA zijn tevreden over het nieuwe plan van Wiebes. "Er zit duidelijk in dat de leaserijders honderden euro's minder gaan betalen," zegt VVD-Kamerlid Neppérus. Volgens PvdA-Kamerlid Groot is er "verbetering" bereikt.